Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 maja 2013

Pałki z kurczaka w prawie dietetycznej panierce

Tym razem coś, co w przygotowaniu zajmuje bardzo mało czasu, ale za to potem spędza w piekarniku przynajmniej 45 minut.

Kurczaka prawie każdy lubi, a już w szczególności w panierce. Ja wymyśliłam sobie panierkę dietetyczną do której zamiast bułki tartej używam kaszy kukurydzianej, która dodaje pożądanej chrupkości, ma złocisty kolor i oczywiście mniej kalorii od chleba. Zresztą panierkę kukurydzianą używam również do tradycyjnych kotletów schabowych bądź kotletów z kurczaka czy indyka.


 Do panierki, oprócz kaszy kukurydzianej dodaję również starty na tarce ser parmezan lub inny twardy ser. Nie jest to dietetyczny składnik, ale dodany w małej ilości wzbogaci smak. Dodatkowo dodaję również płatki chilli i odrobinę soli.


Następnie moczę świeże pałki kurczaka w jogurcie naturalnym i obtaczam w przygotowanej panierce. Całość układam w brytfance lekko wysmarowanej oliwą.


Kurczaka piekę najpierw pod przykryciem folii aluminiowej przez około 30 minut, a następnie na ostatnie 15 minut bez przykrycia. Skórka wraz z panierką się zarumienią. Do kurczaka można przygotować dipy na bazie np. jogurtu greckiego bądź bałkańskiego. Do dipów sugeruję dodać miętę, pietruszkę lub czosnek.


Składniki:

- pałki z kurczaka
- jogurt naturalny
- kaszka kukurydziana
- ser parmezan ( 1/6 kaszki kukurydzianej)
- płatki chilli
- sól
- oliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz