Szukaj na tym blogu

środa, 22 maja 2013

Danie szparagowe

Mamy sezon na szparagi, więc musowo trzeba coś z nich przyrządzić. Osobiście najbardziej lubię te zielone. Po pierwsze są łatwiejsze w obróbce, bo nie trzeba ich obierać, a po drugie mam wrażenie, że są smaczniejsze od tych białych. 

Lubię szparagi gotowane i smażone na maśle, szparagi zawijane w szynkę parmeńską, zupę szparagową itp. itd. Dzisiaj jednak przyrządzę coś innego, bo opatrzyły mi się te wszystkie powszechnie znane przepisy.

 

Zaczynamy od ułamania łodyżek. Wyginając szparagi sami wyczujemy,w którym miejscu najlepiej je zgiąć.
Następnie  szparagi gotujemy w garnku z osoloną wodą w pozycji "stojącej", tak aby czubki łodyżek wystawały ponad wodę - są najdelikatniejsze i nie wymagają czasochłonnej obróbki.
W czasie kiedy szparagi będą się gotowały, można pokroić ziemniaki w drobną kostkę  i podsmażyć je na patelni. Kosteczka powinna być na tyle drobna, żeby ziemniaki nie wymagały wcześniejszego gotowania.
Następnie kroimy kalafior, szalotkę i pomidorki koktajlowe.


Do przypieczonych na oleju ziemniaczków dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i pokrojoną w piórka szalotkę. Po chwili dodajemy drobne różyczki kalafiora i odrobinę masła. Całość podsmażamy kilka minut. Podgotowane szparagi kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Na koniec dodajemy pomidory, bo te wymagają najkrótszego smażenia. Całość doprawiamy solą i pieprzem.


Składniki:

- zielone szparagi
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1/3 kalafiora
- masło
- olej
- sól i pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz