Szukaj na tym blogu

niedziela, 16 czerwca 2013

Tarta z fasolką szparagową

Tym razem ekspresowa tarta. Dlaczego ekspresowa? Postanowiłam przygotować ją na gotowym francuskim cieście. A co! - trzeba sobie ułatwiać życie.


Oprócz ciasta do wykonania tarty potrzebujemy fasolkę szparagową, 2 jajka, żółty ser i przyprawy. Zaczynamy od ułożenia ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę oblepiamy ciastem dookoła tak aby w środku zostało dużo miejsca na fasolkę. Zostawiamy część ciasta francuskiego do ułożenia na wierzchu.


 Fasolkę płuczemy w wodzie i obcinamy końcówki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowaną i ostudzoną fasolkę układamy na cieście. Następnie ubijamy lekko jajka dodając do nich pieprz i sól. Całość wylewamy na fasolkę.


Całość posypujemy twardym i ostrym w smaku serem. Na wierzchu układamy cieniutkie paski ciasta francuskiego. Tartę pieczemy w 180 C przez około 20-25 min.


Taka tarta smakuje rewelacyjnie na zimno i na ciepło. Pokrojoną na kawałki można zabrać do pracy zamiast kanapki na lunch.

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • fasolka szparagowa
  • 2 jajka
  • żółty ser
  • sól i pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz