Szukaj na tym blogu

wtorek, 11 czerwca 2013

Gruszkowe carpaccio

Moim zdaniem, to rewelacyjny pomysł na przekąskę. Kusi dosyć ciekawym wyglądem i połączeniem smaków. Do wykonania gruszkowego carpaccio, oprócz gruszki potrzebne jest również cieniutko pokrojone carpaccio z wieprzowiny, które można kupić w każdym większym sklepie lub hiszpańska szynka serrano.


Kluczowym składnikiem będą orzechy cashew, czyli nerkowce, brązowy cukier, miód i oliwa z oliwek.
Zaczynamy od ułożenia cieniutkich plasterków wieprzowiny, które skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy grubo zmieloną solą i pieprzem. Na wierzchu układamy cieniutkie plasterki gruszki, które również skrapiamy oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.


 Orzechy prażymy na patelni dodając do nich kopiastą łyżkę cukru, która powinna się skarmelizować i oblepić nerkowce. Układamy je na gruszkach. Ocet balsamiczny mieszamy z łyżką miodu, który powinien mieć rzadką konsystencję. Powstały dressing rozprowadzamy na całym talerzu. Na wierzchu możemy ułożyć kawałki miękkiego sera pleśniowego.



Składniki:
  • gruszka
  • carpaccio wieprzowe
  • nerkowce
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • brązowy cukier
  • miękki ser pleśniowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz