Szukaj na tym blogu

niedziela, 10 listopada 2013

Cytrynowy kurczak z rozmarynem

Niektórym może wydawać się to dziwne, ale cytryna świetnie komponuje się z drobiem. Tym razem pieczony kurczak z rozmarynem, cytryną, czosnkiem pieczonym w łupinkach i kremowym sosem na białym winie z szalotkami.


Zaczynamy od przygotowania marynaty, tj. wyciśnięcia soku z cytryny i starcia skórki. Do mieszanki dodajemy odrobinę oliwy, sól, pieprz i posiekany świeży rozmaryn. Kurczaka marynujemy przez godzinę w lodówce. Następnie układamy go w brytfance na cząstkach cytryny i czosnku w łupinkach. Całość przykrywamy gałązkami rozmarynu. Na wierzchu układamy plastry masła i przykrywamy naczynie folią. W piekarniku pieczemy ok. godziny, więc jest to danie czasochłonne. Polecam zostawić sobie takie przepisy na weekend.


W czasie, gdy kurczak będzie się powoli piekł możemy przyrządzić sos. Kroimy zatem szalotkę w plasterki, które podsmażamy na maśle, w trakcie smażenia posypujemy je posiekanym rozmarynem. Jak szalotki będą już miękkie dodajemy  trochę białego wina. Z chwilą gdy alkohol wyparuje do sosu wlewamy śmietanę. Całość mieszamy do zgęstnienia. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Folię z kurczaka zdejmujemy na ostatnie 15 min. pieczenia, tak aby skórka była chrupiąca. Kurczaka podajemy z sosem i przypieczonym w łupinkach czosnkiem.


Składniki:
  • kurczak
  • 1 cytryna
  • rozmaryn - kilka gałązek
  • czosnek - cała główka
  • 5 szalotek
  • śmietana - ok. 150 ml.
  • białe wino - ok. 50 ml.
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz