Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Grecka pasta z bakłażana

Grecka pasta z bakłażana, czyli tzw. melitzanosalata to coś pysznego. Ma bardzo kremową konsystencję, jest aromatyczna i cudownie współgra z chlebkiem pita, czy po prostu świeżym i chrupiącym pieczywem.


 Do jej przygotowania potrzebujemy dużego bakłażana, którego kroimy w plastry i oprószamy solą, w celu pozbycia się goryczy. Po około 5-7 min. plastry opłukujemy wodą i kroimy w kostkę, którą układamy na blasze. Warzywo skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.


Na blasze układamy również ząbki czosnku w łupinkach oraz nieobraną cebulę lub szalotki. Całość pieczemy ok. 20-30 min., aż warzywa będą miękkie. Kostki bakłażana wrzucamy do miksera, a czosnek wyciskamy z łupinek. Miękką cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli nie mamy miksera, to wystarczy blender. Na koniec możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego dla złagodzenia smaku i podkreślenia kremowej konsystencji.


Pastę można posypać świeżą natką pietruszki, ale jeśli jej nie macie pod ręką, też nic się nie stanie:) Wyśmienicie smakuje z pieczywem i stanowi fajny dip w towarzystwie hummusu, czy sosów na bazie jogurtu.

Składniki:
  • bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula lub 4 szalotki
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • łyżka jogurtu naturalnego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz