Szukaj na tym blogu

czwartek, 15 sierpnia 2013

Pieczona dynia hokkaido

Ostatnio w sklepach, pojawiła się dynia hokkaido. Jak sama nazwa sugeruje, to japońska odmiana, której chyba najważniejszą cechą jest fakt, iż ma jadalną skórkę. Kolor miąższu jest intensywnie pomarańczowy a smak przypomina trochę bataty i kasztany.


Najprostszy sposób przygotowania i chyba najwłaściwszy dla dyni hokkaido, to po prostu pieczenie. Dynia jest zazwyczaj mała, więc nie napracujemy się przy jej krojeniu. Ze środka wyciągamy miąższ i kroimy ją na paski 1-2cm. Następnie układamy je na blasze i spryskujemy oliwą.


Dynię oprószamy płatkami chilli, gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz sproszkowanym czosnkiem.  W brytfance układamy również orzechy włoskie, które znakomicie współgrają smakiem z dynią i będą fajnym akcentem urozmaicającym danie. Całość pieczemy bez przykrycia około 30 min. w 180 C. Skórka bardzo szybko zmięknie. Pamiętajmy jednak aby dobrze umyć dynię zanim ją upieczemy.


Składniki:
  • dynia hokkaido
  • orzechy włoskie
  • gałka muszkatołowa
  • płatki chilli
  • sól i pieprz
  • sproszkowany czosnek
  • olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz