Szukaj na tym blogu

wtorek, 20 sierpnia 2013

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. To po prostu bomba witaminowa, która doskonale reguluje cholesterol, ale także - co chyba najważniejsze zawiera więcej białka niż skrobi. A skoro jest taka wspaniała i lekkostrawna, to postanowiłam coś z niej przyrządzić. Dla urozmaicenia nadam jej kolorytu warzywami.


Kaszę trzeba namoczyć w wodzie i zostawić na noc. Następnie opłukać i ugotować. Jak przygotujemy bazę do dania, możemy zabrać się za warzywa. Kroimy w kostkę paprykę słodką, papryczkę chilli, cukinię, marchewkę i brokuła. Następnie siekamy szalotki i podsmażamy je na małej ilości oleju.
Do cebulki dodajemy po kolei warzywa, w zależności od stopnia twardości. W trakcie podsmażania doprawiamy mieszankę solą i pieprzem oraz wedle uznania ziołami. Ja polecam szałwię, ale może być również jakaś mieszanka ziół np. z lubczykiem.


Następnie dolewamy odrobinę wody i czekamy aż warzywa zmiękną a woda trochę odparuje. Do warzyw dodajemy kaszę i mieszamy. Do smaku możemy jeszcze doprawić ponownie solą i pieprzem.

Składniki:

- kasza jaglana
- papryka słodka
- papryka chilli
- cukinia
- brokuł
- marchewka
- szalotki x 3
- sól i pieprz
- olej
- zioła


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz