Szukaj na tym blogu

sobota, 17 listopada 2012

Tagliatelle w sosie gorgonzola

Czas na makaron. Przygotowanie porcji na zdjęciu zajęło 20 min., więc jest to idealne rozwiązanie po ciężkim dniu w pracy.
Wybrałam makaron tagliatelle z semoliny z pszenicy durum, bo ma wyjątkowy jasnożółty kolor i nie skleja się po ugotowaniu. Poza tym semolina ma multum witamin, mikro- i makroelementów, co wydaje się idealnym rozwiązaniem w okresie jesienno-zimowym.



W czasie gdy gotuję makaron kroję pozostałe składniki, czyli szynkę i szalotkę. Siekam pietruszkę i kroję w dużą kostkę kawałek sera gorgonzola.
Zaczynam od podsmażenia na patelni szalotki, następnie dodaję szynkę i czekam aż będzie chrupka. Potem wyciskam 2 ząbki czosnku, chwilę podsmażam całość i dodaję śmietanę cały czas mieszając. Następnie dorzucam gorgonzolę i mieszam. Powstaje fajny sosik, który oczywiście uzupełniam o ugotowany i odcedzony makaron. Na koniec doprawiam pieprzem i grubo siekaną pietruszką.


Składniki:
(2 porcje)

makaron tagliatelle 200g
2 ząbki czosnku
pietruszka
4 plastry szynki 
3 szalotki
śmietana 18% 100g
ser gorgonzola 150g
pieprz do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz