Szukaj na tym blogu

czwartek, 8 listopada 2012

Pieczone warzywa z rozmarynem

Proste, a jakie smaczne - uwielbiam zajadać się pieczonymi warzywami z dodatkiem świeżych ziół.
Wystarczy pokroić ziemniaki w łódeczki, to samo zrobić z czerwoną cebulą.



To dwa z czterech niezbędnych składników tej potrawy. Oprócz pieczonych ziemniaczków i słodkości czerwonej cebuli musowo należy dodać czosnek w łupinkach i świeży rozmaryn.


 Pozostałe warzywa to kwestia uznania. Można dodać pokrojoną paprykę, cukinię, bakłażan a nawet marchewkę i por. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym świeżym rozmarynem, solą i pieprzem.


 Najpierw pieczemy pod folią przez 30 min. w 180 C a później już bez przykrycia, tak aby ziemniaki mogły się z wierzchu przypiec.


Znakomicie pasują do schłodzonego, białego półwytrawnego wina.


Składniki:
(dla 2-3 osób)

  • 4 ziemniaki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 główki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • cukinia, bakłażan lub por czy seler
  • świeże gałązki rozmarynu
  • sproszkowana papryka dla zaostrzenia smaku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz