Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 5 listopada 2012

Steki z jagnięciny nowozelandzkiej

Steki jagnięce, to bardzo proste danie. Jedyny mankament to dostępność jagnięciny. Niestety musimy się zadowolić mrożonymi kotletami jagnięcymi. Ja zastosowałam te nowozelandzkie, bo są bardzo delikatne i nie wymagają zbyt długiej obróbki. Wystarczy je osuszyć i natrzeć rozdrobnionym w moździerzu pieprzem i rozmarynem.  Pamiętajmy, żeby ich nie solić przed smażeniem.
Możemy je również natrzeć oliwą i odstawić na 30 min., a następnie podsmażyć na patelni grillowej lub grillu wedle własnego upodobania w kwestii stopnia wysmażenia.

 



Fajnie się komponują z pieczonymi ziemniaczkami i czerwonym winem.

Składniki

  • steki jagnięce
  • ziarna pieprzu kolorowego
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • sól
  • oliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz