Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 października 2013

Risotto porowe

Risotto jest daniem, które wymaga cierpliwości, tak więc potrzebujemy trochę więcej czasu niż moje standardowe 30-40 minut na danie:)  Co ważne powinno mieć konsystencję kremową i wręcz aksamitną. Ja zdecydowałam się na łagodną w smaku wersję z porami i czerwonym pieprzem. Do jego przygotowania potrzebujemy oczywiście ryż, bulion, klarowane masło, białe wino, pory, cebulę, czosnek i korzeń pietruszki.


Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku oraz pokrojenia pora i korzenia pietruszki. W rondelku lub patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której szklimy cebulkę a następnie dodajemy pora. W trakcie podsmażania, do rondelka wrzucamy solidną łyżkę stołową masła klarowanego. Po chwili dodajemy kolejne składniki, czyli posiekany czosnek i korzeń pietruszki. Do powstałej mieszaniny dosypujemy całe ziarenka czerwonego pieprzu i dosłownie po minucie dolewamy białe wytrawne wino. Jak alkohol wyparuje, wsypujemy ryż. Następnie dodajemy trochę bulionu.


W tym momencie rozpoczynamy właściwą sztukę przyrządzenia risotto, czyli mieszając i czekając aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolewamy jego kolejną porcję, tak aby ryż się ugotował a powstały sos nabrał aksamitnej konsystencji. Po powtórzeniu tej czynności kilkakrotnie, kiedy to ryż już będzie miękki a sos gęsty i kremowy, do smaku dodajemy odrobinę czarnego pieprzu.

Składniki:

- ryż
- łyżka stołowa masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- pieprz czerwony w ziarenkach
- por
- cebula
- korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu drobiowego
- 150 ml białego wina wytrawnego
- czarny pieprz


środa, 23 października 2013

Wędzona makrela inaczej

Rybki wędzone są pyszne i zdrowe a makrela to już bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. W związku z powyższym postanowiłam zrobić z niej ciekawą pastę.


 Zaczynamy od obrania makreli ze skóry i ości. Następnie rozdrabniamy ją widelcem. Na desce siekamy suszone pomidory i pietruszkę.


 Na tarce ścieramy odrobinę sera twardego np. cheddar, parmezan czy grana padano. Do posiekanych składników dodajemy kremowy serek topiony. Całość dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy pieprz i sól. To idealny pomysł na zdrowe śniadanie, czy pożywną kolację z świeżą bułeczką.



Składniki:
  • wędzona makrela
  • ser twardy typu parmezan
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • świeża natka pietruszki
  • kremowy serek topiony
  • sól i pieprz

niedziela, 13 października 2013

Rzymska sałata z kurczakiem tandoori

Tandoori masala, to mieszanka przypraw o czerwonym zabarwieniu. Nazwa wywodzi się od glinianego pieca tandoor, w którym to tradycyjnie przygotowuje się mięso po indyjsku. Taką gotową mieszankę przypraw można wykorzystać do ciekawych dań, przede wszystkim z kurczakiem w roli głównej. Na szczęście tandoori jest już dostępne w Polsce, więc można dodać trochę egzotyki do naszej kuchni. Ja proponuję ciekawą i zdrową sałatkę z kurczakiem.


Do przygotowania sałatki wykorzystuję sałatę rzymską, bo jest bardzo chrupka. Płuczę ją pod wodą, osuszam i rozdzieram na kawałki.  Surową pierś z kurczaka wkładam do rondla z wodą i dosypuję 2 czubate łyżki tandoori. Z chwilą gdy kurczak będzie już ugotowany, wyciągam go z rondla. Cała pierś powinna być z zewnątrz intensywnie czerwona od przyprawy a w środku nadal biała. Ugotowany kurczak jest stosunkowo kruchy, tak więc rozdrabniam go w ręku i mieszam z sałatą.


Na desce kroję w kostkę paprykę i twardy ser np. Grana Padano. Składniki mieszam z sałatką a na koniec dodaję dressing z soku z granatu i oliwy. Sałatkę doprawiam solą i pieprzem. Sok z granatu doda odrobinę słodyczy, która fajnie skomponuje się z orientalnym smakiem przyprawy tandoori.

Składniki:
  • sałata rzymska
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa tandoori
  • papryka
  • twardy ser
  • sok z granatu
  • olej
  • sól i pieprz

Kokosowo-pomidorowy misz-masz z kurczakiem

Tym razem coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Potrawa fajnie współgra z ryżem lub makaronem, ale można też zjeść ją, jako samodzielne danie. Zaczynamy od umycia i osuszenia piersi z kurczaka, które kroimy na drobne paski. Na osobnej desce kroimy w cieniutkie plasterki szalotki i czosnek.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Jak już zmięknie dodajemy kurczaka, którego również podsmażamy. W trakcie dorzucamy plasterki czosnku. Całość podlewamy białym winem, czekamy aż wyparuje alkohol i dusimy chwilę w słodyczy wina.


W trakcie duszenia kurczaka, kroimy w kostkę żółtą paprykę i cukinię. Jak już kurczak będzie miękki, a na patelni wytworzy się lekko gęstawy sos, dodajemy paprykę. Po kilku minutach - jak już papryka zmięknie - dosypujemy cukinię, która potrzebuje mniej czasu.  Następnie wlewamy mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Danie gotujemy jeszcze przez 10-15 min. Jeśli lubimy ostre potrawy, oprócz mleka kokosowego i koncentratu możemy dodać łyżkę sosu sambal oelek, czyli ostrego przecieru z papryczek chilli i octu winnego.


Danie możemy doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. 


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6-8  szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • cukinia
  • żółta papryka
  • sos sambal oelek
  • koncentrat pomidorowy
  • mleko kokosowe
  • 100-150ml wina białego
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej

środa, 2 października 2013

Skrzydełka słodko-ostro-orzechowe z orzeźwiającym dipem

Skrzydełka, to taka fajna przekąska na imprezę pod warunkiem, że nie czujemy dyskomfortu jedząc rękami:))) Postanowiłam przygotować je w zupełnie nowej odsłonie tzn. w marynacie słodko-ostro-orzechowej i przełamać cukierkowość smaku orzeźwiającym dipem.


Zaczynamy od przygotowania bazy, w której będziemy trzymać skrzydełka przez najbliższe 30 min.
Do marynaty potrzebujemy oliwę, pastę sezamową tahini, miód o rzadkiej konsystencji, zmiażdżony ząbek czosnku i płatki chilli a także odrobinę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a następnie w powstałej masie moczymy skrzydełka. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki.


W tym czasie przygotowujemy orzeźwiający dip. Do rozdrabniacza wrzucamy świeże listki bazylii i mięty, pomarańczowe pomidorki koktajlowe, świeżą żółtą paprykę i czerwoną cebulę. Całość miksujemy na gładką masę. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Skrzydełka układamy w brytfance i pieczemy pod przykryciem przez 30 min. a następnie przez kolejne 15 min. już bez przykrycia, tak aby skórka mogła się zrumienić. Skwierczące jeszcze skrzydełka podajemy z zimnym dipem.

Składniki:
  • skrzydełka kurczaka
marynata:
  • łyżka stołowa pasty tahini
  • łyżka stołowa miodu
  • 50 ml oleju
  • płatki chilli
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
dip:
  • 10 listków świeżej bazylii i 5 listków mięty
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól i pieprz

sobota, 28 września 2013

Zupa kukurydziana z nachosami

Ostatnio mam "fazę" na zupy i dlatego postanowiłam przyrządzić zupę kukurydzianą w stylu meksykańskim. Do jej przygotowania potrzebujemy dużej ilości kukurydzy. Ja wykorzystałam tą z puszki, ale na pewno lepsza w smaku będzie świeża. 


 Zaczynamy od posiekania szalotek i papryczki chilli, które podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy kukurydzę i przez chwilę mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość zalewamy bulionem. W czasie gotowania, na tarce ścieramy ser mimolette. Jest pomarańczowy i oprócz smaku doda zupie koloru.


 Niewielką ilość bulionu mieszamy z jogurtem bałkańskim i dolewamy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser i mieszamy. Zupę miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy nachosy kukurydziane. Ja wybrałam te naturalne, bezglutenowe. Z zupą fajnie komponuje się posiekana dymka. Można ją wykorzystać do przyozdobienia zupy.



Składniki:
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 papryczki chilli
  • 6 szalotek
  • 0,5 l - 0,7 l bulionu
  • 4 łyżki stołowe jogurtu bałkańskiego
  • nachosy
  • 200g sera mimolette

środa, 25 września 2013

Zupa pietruszkowo-serowa

Korzeń pietruszki jest mało doceniany w kuchni a przecież ma bardzo ciekawy smak. Dlatego właśnie postanowiłam przyrządzić krem z pietruszki z serową nutą.  Do jego przygotowania potrzebujemy szalotki, czosnek, pietruszkę i ser corregio.


Zaczynamy od posiekania szalotek i czosnku oraz obrania i pokrojenia w kostkę korzeni pietruszki. Szalotki podsmażamy na oliwie a jak już zmiękną dodajemy czosnek. Następnie do garnka wsypujemy kosteczki pietruszki i mieszamy. Po chwili dodajemy lubczyk i gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu całość zalewamy bulionem i gotujemy aż pietruszka zmięknie.  W trakcie gotowania ścieramy na tarce ser corregio i wsypujemy do zupy.


Po wystudzeniu zupy, miksujemy ją blenderem, a następnie dodajemy jeszcze trochę świeżo startego sera.  Na patelni w łyżce oliwy z oliwek prażymy orzechy włoskie doprawione solą i pieprzem. Dodajemy je do zupy zamiast grzanek czy groszku ptysiowego.

Składniki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka lubczyku suszonego
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • bulion
  • ser corregio (ok. 100-150g)
  • oliwa
  • orzechy włoskie

niedziela, 15 września 2013

Roladki z polędwiczek wieprzowych

Dzisiaj coś na szybko, ale za to efektownie:) Do przygotowania roladek potrzebujemy polędwiczkę wieprzową, którą dzień wcześniej kroimy w plastry i marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i czosnku.


Zamarynowaną polędwiczkę krótko podsmażamy  z każdej strony, a następnie zawijamy w szynkę parmeńską, albo szwarcwaldzką. Przygotowane roladki układamy w brytfance i posypujemy suszonym lub świeżo i drobno posiekanym rozmarynem.


Brytfankę przykrywamy folią aluminiową. Polędwiczki powinny piec się pod przykryciem około 20 min., a następnie na ostatnie 10 min. ściągamy folię, tak aby szynka przypiekła się z wierzchu. Dzięki uprzedniemu podsmażaniu i pieczeniu pod folią roladki będą soczyste i aromatyczne.


Składniki
  • polędwiczki wieprzowe
  • szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

piątek, 6 września 2013

Roladki z kurczaka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Tym razem drób. Dawno nie jadłam kurczaka, więc postanowiłam przygotować roladki z piersi kurczaka, nadziewane pieczarkami, suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką.


Zaczynamy od przygotowania filetów z kurczaka, opłukania ich pod wodą, usunięcia błonek i osuszenia papierowym ręcznikiem. Piersi delikatnie rozbijamy tłuczkiem pod folią spożywczą, a następnie oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok.


Następnie przygotowujemy farsz. Kroimy drobno szalotkę, pieczarki, suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką. W pierwszej kolejności na oliwie podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy pieczarki, suszone pomidory i szynkę. Całość mieszamy i doprawiamy ziołami wedle uznania. Ja dodałam szałwię, bo ją bardzo lubię. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie ostudzoną mieszankę układamy na rozbitej piersi z kurczaka i zawijamy. Roladki podsmażamy z każdej strony na patelni a następnie wkładamy do piekarnika na 30-40 min. w temperaturze 180 C.



Składniki:

- piersi z kurczaka
- szalotki
- suszone pomidory
- pieczarki
- szynka szwarcwaldzka
- olej
- sól i pieprz
- szałwia

niedziela, 1 września 2013

Kasza gryczana z kulkami wołowymi w pomidorowym sosie curry

Dzisiejsze danie jest trochę bardziej pracochłonne - można powiedzieć, że wprost proporcjonalnie do długości jego nazwy:)  Zaczynamy od wołowych kulek. Do ich przygotowania użyjemy zmielone mięso wołowe. Całość dokładnie mieszamy.  Do smaku dodajemy sos worcestershire, pieprz oraz odrobinę oliwki.Lepimy małe kuleczki, które następnie podsmażamy na patelni.


W garnku gotujemy kaszę gryczaną. W tym samym czasie siekamy w kostkę cebulę i jeden ząbek czosnku. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, następnie dodajemy czubatą łyżkę curry i mieszając dalej podsmażamy. Potem dolewamy trochę wody by rozrzedzić sos oraz całą puszkę posiekanych pomidorów pelati.  Gdy kasza będzie już gotowa, dodajemy ją do sosu i mieszamy. Na koniec wrzucamy wcześniej usmażone kulki wołowe i czekamy aż całość nabierze odpowiedniej temperatury.
Danie można na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy aby intensywność curry była bardziej wyczuwalna, na wstępnym etapie podsmażania cebuli dodajmy jej więcej.


Składniki:

- mięso wołowe
- cebula
- czosnek
- sos worcestershire
- curry
- pomidory pelati
- woda
- olej
- sól i pieprz