Szukaj na tym blogu

niedziela, 1 września 2013

Kasza gryczana z kulkami wołowymi w pomidorowym sosie curry

Dzisiejsze danie jest trochę bardziej pracochłonne - można powiedzieć, że wprost proporcjonalnie do długości jego nazwy:)  Zaczynamy od wołowych kulek. Do ich przygotowania użyjemy zmielone mięso wołowe. Całość dokładnie mieszamy.  Do smaku dodajemy sos worcestershire, pieprz oraz odrobinę oliwki.Lepimy małe kuleczki, które następnie podsmażamy na patelni.


W garnku gotujemy kaszę gryczaną. W tym samym czasie siekamy w kostkę cebulę i jeden ząbek czosnku. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, następnie dodajemy czubatą łyżkę curry i mieszając dalej podsmażamy. Potem dolewamy trochę wody by rozrzedzić sos oraz całą puszkę posiekanych pomidorów pelati.  Gdy kasza będzie już gotowa, dodajemy ją do sosu i mieszamy. Na koniec wrzucamy wcześniej usmażone kulki wołowe i czekamy aż całość nabierze odpowiedniej temperatury.
Danie można na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy aby intensywność curry była bardziej wyczuwalna, na wstępnym etapie podsmażania cebuli dodajmy jej więcej.


Składniki:

- mięso wołowe
- cebula
- czosnek
- sos worcestershire
- curry
- pomidory pelati
- woda
- olej
- sól i pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz