Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 września 2013

Roladki z polędwiczek wieprzowych

Dzisiaj coś na szybko, ale za to efektownie:) Do przygotowania roladek potrzebujemy polędwiczkę wieprzową, którą dzień wcześniej kroimy w plastry i marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i czosnku.


Zamarynowaną polędwiczkę krótko podsmażamy  z każdej strony, a następnie zawijamy w szynkę parmeńską, albo szwarcwaldzką. Przygotowane roladki układamy w brytfance i posypujemy suszonym lub świeżo i drobno posiekanym rozmarynem.


Brytfankę przykrywamy folią aluminiową. Polędwiczki powinny piec się pod przykryciem około 20 min., a następnie na ostatnie 10 min. ściągamy folię, tak aby szynka przypiekła się z wierzchu. Dzięki uprzedniemu podsmażaniu i pieczeniu pod folią roladki będą soczyste i aromatyczne.


Składniki
  • polędwiczki wieprzowe
  • szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz