Szukaj na tym blogu

środa, 25 września 2013

Zupa pietruszkowo-serowa

Korzeń pietruszki jest mało doceniany w kuchni a przecież ma bardzo ciekawy smak. Dlatego właśnie postanowiłam przyrządzić krem z pietruszki z serową nutą.  Do jego przygotowania potrzebujemy szalotki, czosnek, pietruszkę i ser corregio.


Zaczynamy od posiekania szalotek i czosnku oraz obrania i pokrojenia w kostkę korzeni pietruszki. Szalotki podsmażamy na oliwie a jak już zmiękną dodajemy czosnek. Następnie do garnka wsypujemy kosteczki pietruszki i mieszamy. Po chwili dodajemy lubczyk i gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu całość zalewamy bulionem i gotujemy aż pietruszka zmięknie.  W trakcie gotowania ścieramy na tarce ser corregio i wsypujemy do zupy.


Po wystudzeniu zupy, miksujemy ją blenderem, a następnie dodajemy jeszcze trochę świeżo startego sera.  Na patelni w łyżce oliwy z oliwek prażymy orzechy włoskie doprawione solą i pieprzem. Dodajemy je do zupy zamiast grzanek czy groszku ptysiowego.

Składniki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka lubczyku suszonego
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • bulion
  • ser corregio (ok. 100-150g)
  • oliwa
  • orzechy włoskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz