Szukaj na tym blogu

niedziela, 2 marca 2014

Zupa krem z batatów

Aura za oknem raczej nie sprzyja gorącym i rozgrzewającym daniom na mroźne popołudnia i wieczory, ale mimo wszystko postanowiłam przygotować zupę-krem, która doskonale pasuje do tej prawdziwej zimowej pogody.


 Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście bazę w postaci bulionu drobiowego lub warzywnego, marchewkę, imbir i bataty - czyli słodką odmianę ziemniaków z Ameryki Południowej.
Marchewkę i bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Imbir drobno siekamy. Miażdżymy również dwa ząbki czosnku. Wszystko gotujemy w bulionie do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
W trakcie gotowania do zupy dodajemy przyprawy: lubczyk, sól, pieprz zielony, słodką paprykę i ziele angielskie. Na koniec blendujemyi wzbogacamy łyżką śmietany. Ten gęsty i pożywny krem można jeść z grzankami.
 

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm. korzenia imbiru
  • lubczyk (1 łyżeczka)
  • sól
  • 750 ml. bulionu
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz zielony
  • ziele angielskie

piątek, 21 lutego 2014

Sałatka z paluszkami surimi

Co prawda paluszki surimi to taki trochę udawany krab, ale od czasu do czasu można je zastosować do sushi czy np. orzeźwiającej sałatki, jaką ostatnio przygotowałam.


Przepis jest dość prosty, bo do jego wykonania potrzebujemy rzodkiewkę, świeże ogórki, szczypiorek, sól, pieprz, jogurt grecki i wspomniane już paluszki surimi. Zaczynamy od pokrojenia w dosyć dużą kostkę obranego ogórka. Rzodkiewkę kroimy na ćwiartki a paluszki surimi na plastry o grubości ok. 1 cm. Wszystko wsypujemy do miski i dodajemy posiekany szczypiorek
 

Następnie doprawiamy solą, pieprzem i okraszamy solidną łyżką jogurtu greckiego. Sałatkę mieszamy i podajemy np. z świeżą bagietką, chlebkiem pita lub innym pieczywem podawanym na ciepło.

Składniki:

- 1 świeży ogórek
- pęczek rzodkiewki
- szczypiorek
- opakowanie paluszków surimi
- sól i pieprz
- łyżka stołowa jogurtu greckiego

środa, 19 lutego 2014

Pieczona papryka ramiro

Ostatnio udało mi się dostać bardzo delikatną w smaku włoską paprykę ramiro. Jej podłużny kształt skłonił mnie do wymyślenia efektownego wyglądem dania na faszerowane pieczone połówki tej słodkiej odmiany papryki.


Paprykę będę faszerować mięsem mielonym. Ja zmieliłam szynkę wieprzową, ale łopatka też będzie dobra. Zaczynamy od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na tłuszczu. Następnie dodajemy mięso, które w trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcester.


 Z chwilą gdy mięso się usmaży dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę wody. Potem zdejmujemy patelnię z kuchenki i farsz doprawiamy słodką papryką. Paprykę ramiro opłukujemy pod bieżącą wodą, przecinamy na pół i usuwamy pestki, których powinno być stosunkowo mało.


Następnie dużą brytfankę wykładamy folią aluminiową i układamy paprykę lekko skropioną oliwą. Do środka nakładamy farsz, tak aby każdy brzeg został dokładnie wypełniony. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Część połówek możemy posypać rozkruszonym serem pleśniowym.


Całość zapiekamy w temperaturze 200 C przez ok. 20 -25 min.

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 papryki ramiro
  • żółty ser
  • ser pleśniowy
  • papryka słodka w proszku
  • sos worcester
  • sól i pieprz
  • koncetrat pomidorowy (słoiczek)
  • olej
  • 1 cebula




wtorek, 11 lutego 2014

Curry z kurczaka

Zainspirowana tajską kuchnią postanowiłam przygotować curry bliskie temu prawdziwemu. Owszem, trudno dostać w Polsce tajskie bakłażany czy groszek, ale smak sosu można idealnie odwzorować. Tajowie jedzą curry z kurczakiem, wołowiną  lub krewetkami. Na dziś wybrałam wersję drobiową.


Do przygotowania potrzebujemy oczywiście pastę curry. Moglibyśmy przygotować ją samodzielnie, ale ponieważ trudno  dostać w sklepach galangal - kłącza wyglądem przypominające imbir, będę posiłkowała się gotową pastą curry. Zaczynamy od podsmażenia pokrojonych w kostkę piersi z kurczaka, które wcześniej oprószyłam solą i pieprzem. Pod sam koniec obsmażania na patelnię wrzucamy drobno posiekany czosnek.  Kurczaka zdejmujemy z patelni i podsmażamy kolejno: pokrojoną drobno szalotkę, imbir i papryczkę chilli. Następnie dodajemy 2 płaskie łyżki pasty curry i mieszamy. Do powstałej, aromatycznej mikstury dodajemy warzywa, zaczynając od pokrojonej w paski słodkiej papryki. Z chwilą gdy papryka trochę zmięknie dodajemy plasterki cukinii i pieczarki. Po przemieszaniu warzyw w dość głębokiej patelni, dodajemy obsmażone kawałki kurczaka, wciskamy pół limonki i zalewamy je bulionem.


Dla bardziej intensywnego aromatu do potrawy dodałam liście limonki kaffir oraz trawę cytrynową, ale nie jest to konieczne jeśli nie posiadamy takowych składników. Na tym etapie możemy dodać kolejną łyżkę pasty curry. Na koniec do dania wlewamy puszkę mleka kokosowego. Danie gotuje się jeszcze przez około 15-20 minut. Gotowe curry powinno mieć konsystencję zupy. Podajemy je z ryżem, który złagodzi ostrość dania.

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki pasty curry
- puszka mleka kokosowego 500 ml
- 0,5 l bulionu
- papryczka chilli
- papryka słodka
- 1 mała cukinia
- ok.10-12 pieczarek
- 2 cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- limonka
- oliwa
- sól i pieprz
- 3 liście limonki kaffir
- odrobina trawy cytrynowej

wtorek, 28 stycznia 2014

Krem szpinakowo-pomidorowy

Po długich wojażach czas wrócić na ziemię i zabrać się do gotowania. Zanim jednak zainspirowana azjatyckimi smakami wykorzystam trawę cytrynową i liście kafiru, zabiorę się za coś bliższego naszej strefie klimatycznej;). Patrząc na mroźną pogodę za oknem wymyśliłam sobie rozgrzewającą i pełną witamin zupę ze szpinaku i pomidorów z lekką nutą limetki i tabasco.


Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście świeże liście szpinaku, które podsmażamy na oleju, dodając do nich pokrojone, soczyste pomidorki koktajlowe. W trakcie mieszania do garnka wrzucamy równiez  wyciśnięte praską 4 ząbki czosnku a całość skrapiamy kilkoma kroplami tabasco. Kiedy wszystko się lekko przesmaży a smaki przenikną, do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wyciskamy całą limetkę, wsypujemy łyżkę cukru i gotujemy przez ok. 10-15 min.


W trakcie gotowania do zupy stopniowo dosypujemy starty ser cheddar i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Zupę blendujemy i podajemy np. z grzankami.

Składniki:

- pomidory koktajlowe (ok 10-12)
- ok. 150g świeżego szpinaku
- 150g sera cheddar
- łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku
- 1 limetka
- 6-7 kropel tabasco
- sól i pieprz
- przecier pomidorowy (250 ml) 



sobota, 4 stycznia 2014

Tajskie curry z dorsza

Pogoda za oknem ponura, stąd czas na egzotyczny pomysł. Zwykłą, panierowaną i smażoną w głębokim tłuszczu rybę zamienię na curry z polędwiczek z dorsza w klimacie tajskim;)

 fot. Krzysztof Karpiński


Do wykonania dania potrzebujemy oczywiście świeżą rybę, którą kroimy na małe kawałki, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą  i pieprzem a następnie podsmażamy krótko na maśle. W międzyczasie na osobnej patelni, na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojoną w plasterki szalotkę, do której dodajemy drobno posiekany imbir, czosnek i jedną papryczkę chilli.  Całość mieszamy i uzupełniamy dwiema solidnymi łyżkami zielonej pasty curry, którą dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym.
Aby z łatwością wymieszać powstałą miksturę, dodajemy ok. 100 ml. wody. Do sosu wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki a po chwili obsmażone kawałki ryby i wyciskamy pół cytryny. 
Na koniec wlewamy całą puszkę mleka kokosowego i gotujemy pod przykryciem przez około 20-30 minut. Gotowe danie możemy podać z ryżem, albo makaronem. Jeśli jesteście w posiadaniu świeżej kolendry, można ją dodać pod koniec gotowania. 

Składniki:

- 2 polędwice z dorsza
- masło
- sól i pieprz
- zielona pasta curry
- mleko kokosowe (duża puszka)
- papryczka chilli
- 6 szalotek
- 6 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- imbir (może być suszony)
- kolendra (opcjonalnie)
                                                                                                               

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczne ciasteczka

Święta już lada chwila. Dla tych, którzy mają ograniczony czas na przygotowania a mimo to chcą zabłysnąć, proponuję dekorowane ciasteczka, które przyozdobią każdy stół wigilijny. Do ich przygotowania potrzebujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i masło. Zaczynamy od utarcia kostki masła z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Tej ziemniaczanej powinno być o połowę mniej, czyli przy jednej kostce masła do ciasta dodajemy 200g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej.


Po wyrobieniu ciasta odkładamy je na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i małą szklanką/kieliszkiem wycinamy koła, które pieczemy na złoty kolor w 180 C. Najlepiej ułożyć je na papierze do pieczenia. Gdy będą już gotowe i ostygną, zabieramy się za lukier i ozdoby. Proponuję lukier czekoladowy i cytrynowy. Ten pierwszy przyrządzamy z tabliczki czekolady, 25g masła i łyżki mleka. Całość mieszamy w misce postawionej na rondelku z wodą, która będzie się gotowała.
Drugi lukier przygotowujemy z dużej ilości cukru pudru i soku z cytryny. Gęstość lukru regulujemy sokiem.


Lukier powinniśmy nakładać od razu po przygotowaniu, zanim zacznie zastygać. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, migdały, orzechy pecan, żurawinę, suszone morele, rodzynki i kolorowy maczek ozdobny.

Składniki:
  • mąka pszenna (200g)
  • mąka ziemniaczana (100g)
  • kostka masła (200g)
  • cukier puder (70g)
  • cytryna i cukier puder do lukru
  • czekolada gorzka
  • łyżka mleka
  • 25 g masła do lukru czekoladowego
  • orzechy i inne ozdoby do dekoracji ciastek

środa, 18 grudnia 2013

Serowy makaron na zielono

Będąc w fazie makaronowej postanowiłam poimprowizować ze składnikami, które akurat miałam  w lodówce. Do przygotowania tego misz-maszu wykorzystałam cebulę, boczek, ser cheddar i oczywiście zielone składniki - cukinię i paprykę.

                                                                                          fot. Krzysztof Karpiński

Makaron ugotowałam w rondelku a na patelni zeszkliłam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodałam lekko podwędzony boczek. Z chwilą gdy się zarumienił, na patelnię wrzuciłam paprykę. Kiedy kosteczki papryki stały się miękkie, mieszankę wzbogaciłam cukinią i zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

                                                                                       fot. Krzysztof Karpiński

 Całość doprawiłam solą i pieprzem. Do warzywno-mięsnej mieszanki dodałam ugotowany makaron. Na tarce starłam ser cheddar. Wybrałam go, bo to mój ulubiony ser i wiedziałam, że ten wyrazisty smak będzie kropką nad "i" w moim daniu. Ser wymieszałam w miseczce razem z jogurtem greckim i wlałam na patelnię. Po wymieszaniu, makaron zostawiłam jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

                                                                                                                                                    fot. Krzysztof Karpiński

Ostatnim akcentem było dodanie posiekanej bazylii i wymieszanie makaronu w powstałym serowym sosie. Entuzjaści ostrych dań mogą dodać płatki chilli w pierwszej fazie podsmażania boczku.

Składniki:

- makaron
- cukinia
- zielona papryka
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej
- boczek
- ser cheddar (200g)
- jogurt grecki (4 łyżki stołowe)
- sól i pieprz
- bazylia



niedziela, 8 grudnia 2013

Miodowo-musztardowy makaron z boczkiem

Makaron i miodowo-musztardowy sos.... brzmi dziwnie.... a jednak udało się! Smak bezbłędny.
Dla lubiących eksperymenty i kolacje przy czerwonym wytrawnym winie, które złagodzi słodycz dania, polecam spróbować.


Zaczynamy od ugotowania makaronu. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę lekko podwędzony boczek. Z chwilą gdy boczek się zarumieni a tłuszcz wytopi dodajemy posiekaną papryczkę chilli i wyciśnięte praską ząbki czosnku.
Całość mieszamy. Jak tylko smaki się przenikną doprawiamy solą i pieprzem. Do powstałej mieszanki wsypujemy ugotowany i odcedzony makaron. Na koniec przygotowujemy sos na bazie musztardy z całymi ziarnami gorczycy i ciemnego dość rzadkiego miodu. Sos dodajemy do podsmażanego dania i mieszamy.  Podsmażony boczek, czerwona cebula i sos miodowo-musztardowy świetnie się komponują z makaronem. Danie możemy posypać serem, np. cheddar'em.


Składniki:

- makaron
- boczek lekko podwędzany
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- czerwona cebula
- olej
- sól i pieprz
- musztarda z całymi ziarnami gorczycy
- miód

czwartek, 5 grudnia 2013

Kurczak w maśle orzechowym

Ostatnio dość często przyrządzam kurczaka, stąd kolejny pomysł na jego przygotowanie. Tym razem w odsłonie nieco orzechowej.


 Kurczaka opłukujemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy lekko oliwą i solimy. Do przygotowania marynaty potrzebne będą dwie solidne łyżki masła orzechowego, papryczka chilli, olej, czosnek, cytryna i pieprz. Papryczkę siekamy w drobną kosteczkę. Dwa ząbki czosnku wyciskamy praską. Do masła dodajemy papryczkę, czosnek i olej. Całość skrapiamy cytryną a następnie doprawiamy pieprzem. Wymieszaną marynatą pokrywamy całego kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Kurczaka pieczemy pod folią aluminiową przez godzinę w 180 C. Kolejną godzinę już bez przykrycia, po to aby skórka się  przypiekła i zrumieniła.



Składniki:

- kurczak
- masło orzechowe - 2 stołowe łyżki
- 4 łyżki oleju
- pół cytryny
- papryczka chilli
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku