Szukaj na tym blogu

piątek, 25 kwietnia 2014

Zupa z serków topionych

Zupa z serków topionych chodziła za mną już od dawna, bo jej smak jest fantastyczny. Jedyny minus to kaloryczność tej zupy, ale raz od wielkiego dzwonu można sobie pofolgować:). Widziałam wiele przepisów i wariacji na temat tej zupy, postanowiłam jednak przygotować własną wersję na ostro.

 
 
     Do przygotowania potrzebny będzie kremowy serek topiony, dwie papryczki chilli, żółta cukinia, kukurydza, zielony groszek i czosnek. Zaczynamy od posiekania na drobne kawałki papryczek chilli bez pestek. Papryczki wrzucamy na gorący olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek. Kiedy olej nabierze charakterystycznego koloru i aromatu przypieczonej papryki, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz kukurydzę i zielony groszek. Całość podsmażamy przez chwilę a następnie dodajemy suszony lub świeży tymianek i zalewamy bulionem.
Zupę gotujemy przez ok. 10  min., potem dodajemy cały serek topiony i energicznie mieszamy, aby się rozpuścił. Z chwilą gdy zupa będzie miała aksamitną konsystencję gotujemy ją jeszcze przez kilka minut. Sugeruję zjeść ją z świeżą i chrupiącą bułką lub bagietką:) 


Składniki:

  • 2 serki topione kremowe
  • mała puszka kukurydzy z zielonym groszkiem
  • 2 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 żółtej cukinii
  • tymianek suszony lub świeży
  • olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz