Szukaj na tym blogu

piątek, 18 kwietnia 2014

Mix wielkanocnych mazurków

 W związku z nadchodzącymi świętami, postanowiłam przypomnieć wszystkim tym, którzy dbają o tradycję, co powinni teraz robić w kuchni.

Mazurki to tzw. "must" Świąt Wielkiej Nocy. Te kupne zazwyczaj są bardzo suche, opierają się na słabej jakości cieście kruchym, marmoladzie i lukrze, także lepiej upiec chociaż jeden własny.

Podstawą każdego mazurka jest ciasto kruche, stąd zacznę od przepisu na spód. Aby ciasto było maślane i smaczne trzeba wykorzystać dobrej jakości masło, a nie tzw. mix masłowy. Nie będzie to danie dietetyczne, ale raz w roku w Święta, można sobie pozwolić na małą dyspensę.

Zaczynamy od wsypania do dużej miski  lub wysypania na stolnicę mąki pszennej, żółtek, szczypty soli i cukru pudru. Całość ugniatamy aż do uzyskania plastycznego ciasta, z którego możemy zrobić kulę. Ciasto owijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30 min.


Następnie rozwałkowujemy je i układamy na papierze do pieczenia. Staramy się, aby było w miarę cienkie, ale nie na tyle, by mogło się połamać. Spód mazurka pieczemy na blasze przez ok. 20-30 min. w 180 C.


Mając przygotowane spody pod mazurki, można się zabrać za przygotowanie masy. Proponuję mazurek czekoladowy, kajmakowy i kokosowy. Poniżej przepisy na poszczególne masy:

Mazurek kajmakowy

Gotowa masa kajmakowa jest dostępna w sklepach, także Ci co mają mało czasu są w pełni usprawiedliwieni. Możemy też gotować przez 3 godziny puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym i również uzyskamy ten sam efekt.  Oczywiście można też przygotować masę samodzielnie z masła, mleka i cukru. Jest to dość pracochłonne, z uwagi na konieczność mieszania podczas gotowania. Zaczynamy od wlania do rondelka mleka z cukrem w proporcji  1 szklanka mleka - 0,5 kg cukru. Mleko może kipieć, stąd to nieustanne mieszanie. Jak już trochę zgęstnieje i nabierze złocistego koloru, schładzamy ją i ucieramy z kostką masła.

Następnie całą masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie i dekorujemy wedle uznania. Ja wybrałam pomarańczowe, czekoladowe pastylki i białą masę lukrową. Do kajmakowego mazurka będą też pasowały obrane migdały, lub groszki z białej czekolady.

Mazurek czekoladowy

Do masy czekoladowej potrzebna będzie dobrej jakości gorzka czekolada, masło i mleko. Kosteczki czekolady z masłem wrzucamy do miski i dolewamy odrobinę mleka. Całość stawiamy na rondelku z wodą i podgrzewamy. Masę trzeba cały czas mieszać. Możemy dodać trochę cukru pudru, jeśli wolimy słodszą wersję. Jak masa będzie już gładka i gęsta przelewamy ją na spód mazurka i dekorujemy wedle uznania. Ja wykorzystałam kandyzowane wiśnie i czekoladowe groszki. Do mazurka czekoladowego będzie też pasowała skórka pomarańczowa.


Mazurek wstawiamy do lodówki, tak aby masa stwardniała.

Mazurek kokosowy

Do masy kokosowej potrzebujemy oczywiście wiórki kokosowe, śmietankę 30%, masło i cukier puder.  Do rondelka wsypujemy wiórki i dodajemy śmietanę, i cukier puder. Gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i dalej mieszamy do rozpuszczenia. Masę należy ostudzić i następnie równomiernie rozsmarować na spodzie mazurka. Żeby smak był jeszcze ciekawszy, zanim wyłożymy masę kokosową, spód możemy posmarować cytrynowym kremem, tzw. lemon curd. Ja kupiłam go na wyspach, ale można też przygotować go samodzielnie, jeśli dysponujecie większą ilością czasu. Opiszę to w osobnym przepisie. Mazurek można udekorować kolorową posypką, groszkami i kandyzowaną skórką z cytryny.



Składniki:

Spód 
  • 250g mąki pszennej
  •  150g masła
  • szczypta soli
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
Masa kajmakowa
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kg cukru
  • 1 kostka masła 
Masa czekoladowa
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka 
Masa kokosowa
  • 2 torebki wiórek kokosowych
  • 200g śmietanki 30%
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 0,5 kostki masła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz