Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 5 maja 2014

Zupa krewetkowa

Postanowiłam przyrządzić coś bardziej pracochłonnego, a mianowicie aromatyczną zupę krewetkową, do której bazą będzie wywar na skorupkach z krewetek tygrysich.



Zaczynamy od przygotowania składników, czyli krewetek jeszcze w skorupkach, pora, dymki, marchewek, korzenia pietruszki, papryczki chilli, czosnku, cebuli, kapusty i natki pietruszki.
Krewetki obieramy ze skorupek nie zapominając o usunięciu czarnej podłużnej niteczki, czyli przewodu pokarmowego. Skorupki oczywiście nie wyrzucamy, tylko wykorzystamy je do stworzenia aromatycznego bulionu. Czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy. Nieobraną cebulę podgrzewamy przez chwilę w piekarniku i odstawiamy do ostygnięcia. Pora, marchewki i pietruszkę kroimy na  drobne kawałki. Zaczynamy od podsmażenia czosnku i papryczki chilli na maśle. Dodajemy do nich pora, marchewkę i pietruszkę, solimy do smaku i doprawiamy czarnym pieprzem. Jak smaki się wymieszają dorzucamy skorupki krewetek, cebulę, a po chwili dolewamy białe wino. Jak alkohol wyparuje, całość uzupełniamy kapustą i zalewamy wodą. Wywar będzie się gotował około godziny. Na koniec odcedzamy go, tak aby w zupie nie pływały skorupki i duże kawałki warzyw. Zostawiamy jedynie marchewkę.


 Po ugotowaniu wywaru zabieramy się za krewetki. W głębokim rondlu podsmażamy kolejną, drobno posiekaną papryczkę chilli, do której dodajemy krewetki skropione sokiem z limonki. Jak mięso zrobi się białe dodajemy solidną łyżkę słodkiej pasty chilli. Krewetki zalewamy bulionem a do zupy wrzucamy posiekaną pietruszkę, cebulę dymkę i plastry limonki. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.



Składniki:

- krewetki w skorupkach (ok.0,5 kg)
- 2 marchewki i 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek kapusty
- por
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 limonka
- cebula
- cebula dymka
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 20g masła
- słodka pasta chilli - 1 łyżka stołowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz