Szukaj na tym blogu

sobota, 24 maja 2014

Żeberka z curry

Tym razem zasłyszany przepis, który tak mnie zaintrygował, że postanowiłam go wykorzystać jako bazę do swojego, lekko zmodyfikowanego pomysłu. Przygotuję żeberka, ale nie te tradycyjne z cebulką, czy miodem, tylko lekko słodkawe w marynacie z curry i ketchupem.


 Po wymyciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem żeberek kroję je na kwadraty. Marynatę przygotowuję w misce. Wlewam sporą ilość ketchupu, kilka czubatych łyżek curry, sos sojowy i sos worcester. Miksturę doprawiam pieprzem i mieszam. Żeberka marynuję około dwóch godzin, a następnie wrzucam do rękawa do pieczenia. Piekę je około godzinę w 180 C a następnie rozcinam rękaw i dopiekam jeszcze przez 10 minut w 200 C.



Składniki:
  • 2 paski żeberek
  • 4 czubate łyżki curry
  • ketchup (ok. 200 ml.)
  • pieprz
  • sos sojowy (50ml)
  • sos worcester - 2 łyżeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz