Szukaj na tym blogu

sobota, 29 listopada 2014

Ekspresowa przekąska pasztetowa

Większość andrzejkowych imprez odbędzie się właśnie w dzisiejszy, sobotni wieczór. Mam znakomity patent dla gospodarzy imprez, którzy są w niedoczasie i mają ograniczony budżet.


Pomysł zrodził się w chwili, gdy miałam tylko 30 min. na przygotowanie przekąsek dla gości. Imprezowe danie musi być podzielne, wyborne w smaku i atrakcyjne wizualnie. Ponadto fajnie, jak goście myślą, że spędziliśmy w kuchni kilka godzin, tymczasem przygotowanie takich kanapeczek zajmie Wam nie więcej jak kilkanaście minut. 
Do przygotowania potrzebujemy drobiową lub wieprzową pasztetową, świeżą natkę pietruszki, suszone pomidory oraz sól i pieprz. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Bagietkę kroimy na małe kawałki i smarujemy powstałą masą. Kanapeczki możemy ozdobić orzechem, którego smak idealnie skomponuje się z masą pasztetową.
Dla entuzjastów ostrych smaków proponuję drugą wersję, czyli podsmażenie pokrojonej w kostkę papryczki chilli i czosnku a następnie razem z dużą ilością natki pietruszki wymieszanie z pasztetową.


Składniki:

- bagietka
- pasztetowa drobiowa/wieprzowa
- suszone pomidory w zalewie olejowej (8-10)
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- orzechy włoskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz