Szukaj na tym blogu

sobota, 23 lutego 2013

Cytrynowe mini serniczki

Sernik już był, ale z białą czekoladą. Tym razem wersja o trochę innej konsystencji i smaku. Po pierwsze serniczki będą miały specyficzny smak z uwagi na ser ricotta i serek philadelphia, a po drugie będą cytrynowe.

Zaczynam od zmiksowania ciasteczek z czekoladą i 100g masła na spód serniczków. Następnie mieszam ser ricotta z serkiem philadelphia, dodaję cukier i jedno jajko. Całość powinna być bardzo kremowa i delikatna.



Następnie do masy dodaję startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Przygotowuję formę na 6 serniczków i wylepiam spody do serników. Pokruszone ciastka z masłem będą bardzo plastyczne.



 Na wierzch wylewam masę i wkładam je do piekarnika na ok. 30-40 min. Będą się piekły w 180 C.


 Serniczki  będą gotowe, jak na wierzchu ich kolor będzie złocisty. Ich smak jest bardzo interesujący. Nie jest to puszysty sernik, ale raczej taki zwarty i kremowy.
 
 

Dodatkowym plusem jest bardzo mała liczba składników, które trzeba przygotować do wykonania sernika:)



 Składniki

masa
  • opakowanie serka ricotta
  • opakowanie serka philadelphia
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 cytryna

spód
  • opakowanie ciastek z kawałkami czekolady
  • 100g masła










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz