Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 18 lutego 2013

Ekspresowa sałatka japońska

Czas na szybką sałatkę, w sam raz do pracy. Składa się z chrupiących warzyw i ciekawego dressingu.


Zaczynamy od pokrojenia w słupki marchewki, papryki zielonej i ogórka. Następnie zabieramy się za przygotowanie dressingu, czyli mieszamy w miseczce ocet ryżowy, miód, odrobinę sosu sojowego i sok z cytryny. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru i posiekaną papryczkę chilli.


 Do dressingu dodajemy również odrobinę świeżego imbiru, ale nie dużo, bo nie chcemy aby zdominował całą sałatkę. Na koniec sól i pieprz. Całość mieszamy i dodajemy do wcześniej pokrojonych warzyw.


Na koniec dodajemy orzechy nerkowca, albo migdały. Sałatka gotowa! 

A teraz uwaga: wersja dla mocno zabieganych, czyli jak poradzić sobie bez przygotowywania dressingu. Wystarczy zakupić, słodko-ostry sos chilli, dodać do niego dosłownie łyżeczkę miodu i całość wymieszać z warzywami:) - jakie to proste!



 Składniki:
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • orzechy nerkowca lub obrane migdały
  • papryczka chilli
  • odrobina imbiru
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • łyżka cukru


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz