Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 8 września 2014

Tilapia na kolorowo

Kupiłam tilapię. Nie jest to ryba godna polecenia z uwagi na małą ilość kwasów omega 3, ale ponieważ ma dosyć neutralny smak, nie zdominuje warzywnego misz-maszu, na którym ją podam.


Rybę skrapiam cytryną i doprawiam solą i pieprzem. Zanim rozgrzeję olej na patelni, w rondelku przygotowuję warzywny miks. W kostkę kroję szalotkę, paprykę, pora i pomidory. Zaczynam od podsmażenia szalotki, następnie dodaję paprykę, pora, miażdżę ząbek czosnku a na koniec dorzucam pomidory. Całość skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam łyżką cukru, solą i pieprzem. Gotuję przez 5-10 min., aż wszystkie warzywa zmiękną i wytworzy się wyborny sos. Rondelek odstawiam na bok i w tym czasie podsmażam rybę na gorącym tłuszczu. Smażę ją krótko, ale w wysokiej temperaturze, zaczynając od strony ze skórą. Rybę układam na warzywach. Delikatny smak ryby fajnie komponuje się z kwaskowatym smakiem warzywnego miksu.


Składniki:

- filety z tilapii
- papryka słodka
- pomidor
- 1/2 pora
- szalotki (2-3)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- cytryna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz