Szukaj na tym blogu

niedziela, 29 grudnia 2019

Sałatka z kapusty i paluszków surimi

Po świętach w mojej lodówce można znaleźć pół główki kapusty. Drugą część zużyłam do bigosu, gdzie zazwyczaj mieszam kapustę kiszoną ze świeżą. I co tu zrobić? A może sałatkę sylwestrową? Genialne;)

Do jej wykonania wystarczy 1/3 główki kapusty, szczypiorek, paluszki surimi, por i czosnek, który dodaję wszędzie i prawie zawsze:


Szczypiorek drobno posiekałam, kapustę poszatkowałam i skropiłam sokiem z cytryny, a pora pokroiłam w cieniutkie paski. Co prawda paluszki surimi nie leżały obok kraba, ale mają jego aromat, więc od czasu do czasu można je wykorzystać w kuchni, np. w sylwestrową noc. Je również pokroiłam w drobne paski.


Wszystkie składniki sałatki wymieszałam, następnie dodałam drobno posiekany ząbek czosnku, majonez, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego!


Składniki:
  • 1/3 główki kapusty
  • 1/2 pora
  • opakowanie paluszków surimi
  • szczypior
  • cytryna
  • łyżka stołowa majonezu
  • 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz