Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 października 2014

Ekspresowa szarlotka

Czas na kolejne ciasto. Tym razem ekspresowa szarlotka. Deser jest o tyle ciekawy, że nie zawiera jajek. Do przygotowania masy potrzebujemy szklankę mąki, szklankę kaszy manny, szklankę cukru, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon.


Przygotowaną okrągłą formę wypełniamy warstwą sypkiej masy (ok. 3/4 całej masy). Następnie układamy starte jabłka i wierzch przysypujemy pozostałą częścią sypkiej mieszanki. Na wierzchu ścieramy na tarce z grubymi oczkami kostkę masła, która powinna dokładnie przykryć całe ciasto.


Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy na złocisty kolor. Czas pieczenia to około 45 minut.


 Gorący tłuszcz przesączy się przez jabłka i sypka masa z kaszą manną stanie się zwartym i smacznym ciastem o maślanym zabarwieniu.


Składniki:

Sypkie ciasto:

- szklanka mąki
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru wanilinowego

- 4 jabłka
- łyżka cynamonu
- kostka masła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz