Szukaj na tym blogu

środa, 11 czerwca 2014

Tzatziki

 Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis, bo przyznam szczerze, że ostatnio cierpię na brak czasu.
Tym razem dodatek idealny do mięsa - grecki dip tzatziki. Mam na niego szczególną ochotę gdy robi się gorąco. Orzeźwiający smak sprawia, że ciepły obiad jest zjadliwy nawet w upalne dni. Idealnie komponuje się ze stekiem wołowym, czyli daniem które również przygotowuje się w ekspresowym tempie.


Do przygotowania sosu potrzebujemy jogurt grecki, ogórki gruntowe, czosnek, sól, pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ja dodałam jeszcze drobniutko posiekaną, ciekawą odmianę białej rzodkiewki, ale nie jest to konieczne.

Ogórki kroimy w drobną kosteczkę i solimy, jak tylko puszczą sok - odcedzamy. Do ogórków dodajemy posiekaną rzodkiewkę, zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z cytryny oraz sporą dawkę grubo zmielonego pieprzu. Całość mieszamy z jogurtem greckim i dip gotowy!.

Składniki:
  • jogurt typu greckiego 400g
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżkę stołową oliwy 
  • sól i pieprz
  • 4-5 rzodkiewek (opcjonalnie)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz