To chyba moja ulubiona zupa. Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, a poza tym nie trzeba jej namaczać przed gotowaniem, tak jak fasoli. Zupa, którą gotuję smakiem przypomina wersję turecką skrapianą cytryną.
Zaczynam
od pokrojenia czerwonej cebuli i podsmażenia jej na oliwie. Następnie
dodaję czubatą łyżkę curry średniej ostrości i mieszam. Później wyciskam
dwa ząbki czosnku, mieszam i dorzucam do garnka pokrojoną w grubą
kostkę paprykę. Dodatkowo kroję jedną papryczkę chilli dla dodania
ostrości potrawie. Nie chcę jednak, aby ta ostrość przyćmiła cały smak
zupy, więc usuwam pestki. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidory.
Jak mam mało czasu, ta zupa jest idealnym rozwiązaniem, bo warzywa można
pokroić szybko i niedbale - i tak wszystko się zmiksuje:)
Kiedy warzywa trochę się podsmażą, a ich smaki przenikną dolewam bulionu i wsypuję soczewicę.
Wszystko
powinno się gotować min. 15-20 min. Ugotowaną zupę miksuję blenderem i
dodaję do smaku soli i pieprzu. Na koniec skrapiam cytryną i podaję z
kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.
Składniki:
- soczewica (ok. 200g.)
- papryka (czerwona, zielona, żółta - nie ma znaczenia)
- papryczka chilli
- curry mild
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- bulion (ok. 1 litr tak aby przykryć warzywa i soczewicę w garnku)
- oliwa i cytryna
- sól i pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz