Ekspresowy, smaczny i pożywny obiad dla amatorów cukinii. Ja ją lubię, bo ma fajny smak, mało kalorii i dużo witaminy C.
Cukinię należy zetrzeć na tarce, dodać odrobinę mąki, żółtko, przyprawę: suszone warzywa i trochę pieprzu. Całość mieszamy i formujemy placuszki, które następnie podsmażamy na oleju lub oliwie.
Placki fajnie komponują się z dipem z jogurtu greckiego z posiekanym koperkiem.
Cukinię należy zetrzeć na tarce, dodać odrobinę mąki, żółtko, przyprawę: suszone warzywa i trochę pieprzu. Całość mieszamy i formujemy placuszki, które następnie podsmażamy na oleju lub oliwie.
Placki fajnie komponują się z dipem z jogurtu greckiego z posiekanym koperkiem.
Składniki:
na ok. 6-8 placków
- cukinia
- 100-150g mąki
- pieprz
- przyprawa "suszone warzywa" bez konserwantów
- 1 żółtko
- olej lub oliwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz