Tandoori masala, to mieszanka przypraw o czerwonym zabarwieniu. Nazwa wywodzi się od glinianego pieca tandoor, w którym to tradycyjnie przygotowuje się mięso po indyjsku. Taką gotową mieszankę przypraw można wykorzystać do ciekawych dań, przede wszystkim z kurczakiem w roli głównej. Na szczęście tandoori jest już dostępne w Polsce, więc można dodać trochę egzotyki do naszej kuchni. Ja proponuję ciekawą i zdrową sałatkę z kurczakiem.
Do przygotowania sałatki wykorzystuję sałatę rzymską, bo jest bardzo chrupka. Płuczę ją pod wodą, osuszam i rozdzieram na kawałki. Surową pierś z kurczaka wkładam do rondla z wodą i dosypuję 2 czubate łyżki tandoori. Z chwilą gdy kurczak będzie już ugotowany, wyciągam go z rondla. Cała pierś powinna być z zewnątrz intensywnie czerwona od przyprawy a w środku nadal biała. Ugotowany kurczak jest stosunkowo kruchy, tak więc rozdrabniam go w ręku i mieszam z sałatą.
Na desce kroję w kostkę paprykę i twardy ser np. Grana Padano. Składniki mieszam z sałatką a na koniec dodaję dressing z soku z granatu i oliwy. Sałatkę doprawiam solą i pieprzem. Sok z granatu doda odrobinę słodyczy, która fajnie skomponuje się z orientalnym smakiem przyprawy tandoori.
Składniki:
- sałata rzymska
- pierś z kurczaka
- przyprawa tandoori
- papryka
- twardy ser
- sok z granatu
- olej
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz