Dawno nie przyrządzałam dań kuchni włoskiej i dlatego właśnie przyszedł czas na klasyczną lasagne.
Oczywiście najlepiej byłoby przygotować makaron samodzielnie, ale na to niestety zabrakło czasu;)
Skorzystałam więc, z wersji kupnej, czego absolutnie nie neguję w kuchni - trzeba sobie czasami ułatwiać życie:). Rozpoczęłam od podsmażenia czosnku i drobno pokrojonej cebuli, do
których dodałam mięso mielone. Ja wykorzystałam te z szynki wieprzowej,
ale oczywiście najwłaściwsza byłaby mieszanka z mięsem wołowym. W
trakcie podsmażania mięsa dodałam przyprawy takie jak zioła
prowansalskie, tymianek, sól i pieprz oraz odrobinę papryki w proszku. Na koniec dodałam przecier pomidorowy. Całość wymieszałam i zredukowałam.
Kolejnym etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę, wymieszałam i po chwili powoli zaczęłam dolewać mleko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i zielem angielskim. Gęsty sos odstawiłam na bok. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą i na dnie ułożyłam płaty makaronu. Na nich część masy z mięsa mielonego. Farsz polałam sosem beszamelowym i przykryłam kolejnymi płatami makaronu i tak ułożyłam dwie warstwy. Na wierzchu starłam ser cheddar i lasagne posypałam ziołami prowansalskimi.
Składniki:
- makaron do lasagne
- 0,5 kg mięsa mielonego
- przecier pomidorowy
- cebula, 3 ząbki czosnku
- ser cheddar
- zioła prowansalskie
- tymianek
- sól i pieprz
- papryka w proszku
beszamel
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- ziele angielskie
- sól i pieprz
o to pewno troszke pracochlonne :)
OdpowiedzUsuńale za to jakie smaczne;)
Usuń