Za oknem skwar i szczerze powiedziawszy nie chce się jeść. Na taką pogodę proponuję lekką i smaczną sałatkę z cypryjskim serem halloumi. Jest to półtwardy biały ser z mleka koziego. Z uwagi na swoją elastyczność nadaje się do zapiekania, grillowania i smażenia.
Bazą do sałatki będzie chrupka sałata rzymska, którą rozrywam na drobne kawałki i układam na talerzu. Następnie kroję czerwoną paprykę w kostkę, dodaję przekrojone oliwki. Ja wykorzystałam te duże, w marynacie z pomidorów suszonych.
Dla wzbogacenia i wyostrzenia smaku dodaję również pokrojone, nadziewane białym serem ostre papryczki w marynacie z oliwy. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Następnie na patelni przypiekam ser halloumi, dosłownie przez jedną minutę na każdej ze stron. Jeszcze ciepły ser układam na wierzchu. Voila! Sałatka gotowa:)
Składniki:
- sałata rzymska
- ostre papryczki nadziewane serem w marynacie olejowej
- słodka papryka
- duże oliwki
- ser halloumi
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz