Tym razem coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Potrawa fajnie współgra z ryżem lub makaronem, ale można też zjeść ją, jako samodzielne danie. Zaczynamy od umycia i osuszenia piersi z kurczaka, które kroimy na drobne paski. Na osobnej desce kroimy w cieniutkie plasterki szalotki i czosnek.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Jak już zmięknie dodajemy kurczaka, którego również podsmażamy. W trakcie dorzucamy plasterki czosnku. Całość podlewamy białym winem, czekamy aż wyparuje alkohol i dusimy chwilę w słodyczy wina.
W trakcie duszenia kurczaka, kroimy w kostkę żółtą paprykę i cukinię. Jak już kurczak będzie miękki, a na patelni wytworzy się lekko gęstawy sos, dodajemy paprykę. Po kilku minutach - jak już papryka zmięknie - dosypujemy cukinię, która potrzebuje mniej czasu. Następnie wlewamy mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Danie gotujemy jeszcze przez 10-15 min. Jeśli lubimy ostre potrawy, oprócz mleka kokosowego i koncentratu możemy dodać łyżkę sosu sambal oelek, czyli ostrego przecieru z papryczek chilli i octu winnego.
Danie możemy doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 6-8 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- cukinia
- żółta papryka
- sos sambal oelek
- koncentrat pomidorowy
- mleko kokosowe
- 100-150ml wina białego
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz