Makaron i miodowo-musztardowy sos.... brzmi dziwnie.... a jednak udało się! Smak bezbłędny.
Dla lubiących eksperymenty i kolacje przy czerwonym wytrawnym winie, które złagodzi słodycz dania, polecam spróbować.
Zaczynamy od ugotowania makaronu. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę lekko podwędzony boczek. Z chwilą gdy boczek się zarumieni a tłuszcz wytopi dodajemy posiekaną papryczkę chilli i wyciśnięte praską ząbki czosnku.
Całość mieszamy. Jak tylko smaki się przenikną doprawiamy solą i pieprzem. Do powstałej mieszanki wsypujemy ugotowany i odcedzony makaron. Na koniec przygotowujemy sos na bazie musztardy z całymi ziarnami gorczycy i ciemnego dość rzadkiego miodu. Sos dodajemy do podsmażanego dania i mieszamy. Podsmażony boczek, czerwona cebula i sos miodowo-musztardowy świetnie się komponują z makaronem. Danie możemy posypać serem, np. cheddar'em.
Składniki:
- makaron
- boczek lekko podwędzany
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- czerwona cebula
- olej
- sól i pieprz
- musztarda z całymi ziarnami gorczycy
- miód
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz