Ostatnio dość często przyrządzam kurczaka, stąd kolejny pomysł na jego przygotowanie. Tym razem w odsłonie nieco orzechowej.
Składniki:
- kurczak
- masło orzechowe - 2 stołowe łyżki
- 4 łyżki oleju
- pół cytryny
- papryczka chilli
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
Kurczaka opłukujemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy lekko oliwą i solimy. Do przygotowania marynaty potrzebne będą dwie solidne łyżki masła orzechowego, papryczka chilli, olej, czosnek, cytryna i pieprz. Papryczkę siekamy w drobną kosteczkę. Dwa ząbki czosnku wyciskamy praską. Do masła dodajemy papryczkę, czosnek i olej. Całość skrapiamy cytryną a następnie doprawiamy pieprzem. Wymieszaną marynatą pokrywamy całego kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Kurczaka pieczemy pod folią aluminiową przez godzinę w 180 C. Kolejną godzinę już bez przykrycia, po to aby skórka się przypiekła i zrumieniła.
Składniki:
- kurczak
- masło orzechowe - 2 stołowe łyżki
- 4 łyżki oleju
- pół cytryny
- papryczka chilli
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz