Aura za oknem raczej nie sprzyja gorącym i rozgrzewającym daniom na mroźne popołudnia i wieczory, ale mimo wszystko postanowiłam przygotować zupę-krem, która doskonale pasuje do tej prawdziwej zimowej pogody.
Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście bazę w postaci bulionu drobiowego lub warzywnego, marchewkę, imbir i bataty - czyli słodką odmianę ziemniaków z Ameryki Południowej.
Marchewkę i bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Imbir drobno siekamy. Miażdżymy również dwa ząbki czosnku. Wszystko gotujemy w bulionie do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
W trakcie gotowania do zupy dodajemy przyprawy: lubczyk, sól, pieprz zielony, słodką paprykę i ziele angielskie. Na koniec blendujemyi wzbogacamy łyżką śmietany. Ten gęsty i pożywny krem można jeść z grzankami.
Składniki:
- 2 bataty
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm. korzenia imbiru
- lubczyk (1 łyżeczka)
- sól
- 750 ml. bulionu
- słodka papryka w proszku
- pieprz zielony
- ziele angielskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz