Tempura to takie ciasto, w którym na głębokim tłuszczu smażymy ryby i warzywa. Jest bardzo popularna w Japonii, chociaż pochodzi z Portugalii. Ja mam swoją wersję tempury, w której obtaczam warzywa.
Technika przygotowania, na głębokim i gorącym tłuszczu pozwala utrzymać wszystkie smaki i aromaty warzyw, bo proces przygotowania jest bardzo krótki. Mi osobiście w takiej wersji najbardziej smakuje bakłażan.
Danie jest mega proste w przygotowaniu i może być fajnym dodatkiem do obiadu lub przekąską do piwa.
Zaczynam od pokrojenia warzyw. Ja wykorzystałam cukinię, paprykę, bakłażan, czerwoną cebulę i groszek cukrowy. Fajnie w takim daniu sprawdza się również kalafior i brokuły. W przypadku bakłażana, aby pozbyć się goryczki nacieram go solą i zostawiam na 5 min. a następnie opłukuję z soli.
Do ciasta na tempurę potrzebujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i schłodzoną wodę gazowaną. Zamiast wody można też użyć piwo. Mąkę mieszamy łyżką i powoli dolewamy wodę. Wskazane jest aby miało trochę grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Do smaku dodajemy czosnek w proszku, trochę papryki ostrej, sól i pieprz. Następnie rozgrzewamy olej w woku. Można też wykorzystać głęboką patelnię.
Każdy kawałek warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy od razu na gorący tłuszcz. Czas smażenia to ok. 2-4 min. aż ciasto nabierze złotego koloru.
Składniki:
- warzywa ( papryka, bakłażan, cebula, cukinia, brokuł, kalafior)
- olej słonecznikowy do smażenia
Tempura:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- około 0,5 l wody gazowanej (dolewamy w trakcie mieszania, aż do powstania odpowiedniej konsystencji)
- czosnek i papryka w proszku
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz