Wiadomo, że ktoś zawsze przygotuje zwykłe pierogi, więc trzeba się jakoś wyróżnić. Ja wypróbowałam wersję drożdżową i postanowiłam przygotować wielkie pierogi:)))
Zaczynam od farszu - czyli posiekania drobno pieczarek i cebuli. Cebulę podsmażam na patelni, aż się zeszkli, następnie dodaję pieczarki, doprawiam solą i pieprzem i mieszam. Jak już wszystkie soki odparują, dodaję posiekaną pietruszkę i odstawiam do wychłodzenia.
Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, jego wykonanie jest bardzo proste. Do przesianej mąki dodaję jajko i ciepłe mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami i cukrem. Całość mieszam, aż będzie bardzo gęsta. Wtedy zaczynam wyrabiać ciasto, dodając jeszcze odrobinę mąki. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie w wysokim garnku rozgrzewam olej, gdyż pierogi będą smażone w głębokim tłuszczu.
Z ciasta ręcznie formuję płaskie kółka, które wypełniam farszem i zalepiam, tak jak tradycyjne pierogi. Następnie wrzucam je na gorący tłuszcz i kiedy jedna strona będzie już złota, przewracam je na drugą stronę. Osączone z tłuszczu podaję na ciepłą bądź na zimno.
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/4 kostki drożdży
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
Farsz
- 1 opakowanie pieczarek
- 1 duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz