Mega prostą w przygotowaniu rybą jest oczywiście łosoś. Wystarczy kupić świeże dzwonko lub filet z łososia, skropić cytryną doprawić solą i pieprzem, a następnie wstawić pod folią do piekarnika na ok. 30 min. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i położyć plaster masła na wierzch. Cała filozofia pieczenia:) Pamiętajmy jednak by nie przesuszyć łososia, bo wtedy nie będzie już taki smaczny i soczysty.
Ja postanowiłam jednak przygotować trochę udziwnioną wersję, czyli filety z łososia w porach i cieście francuskim.
Zaczynam od pokrojenia pora jednym cięciem wzdłuż, co spowoduje powstanie prostokątnych płatów, które następnie moczę w gorącej wodzie aby zmiękły. Sam środek pora kroję w kosteczkę i dodaję do masy, którą posmaruję rybę.
W skład masy wchodzi pasta sezamowa tahini, sos chilli, sos sojowy i pokrojony w kosteczkę por. Jeśli ktoś nie lubi orientalnych smaków, może po prostu wykorzystać musztardę.
Łososia smaruję powstałą pastą, obkładam porami i pokrywam gotowym ciastem francuskim. Nie mam czasu na jego pieczenie, więc posiłkuję się tym kupnym, sprzedawanym w formie rolki przypominającej papier do pieczenia. Całość nacinam i wkładam do piekarnika na 180 C i piekę około 30 min., aż ciasto się zarumieni.
Łososia kroimy jak roladę, wykorzystując uprzednio zrobione nacięcia.
- filet z łososia
- ciasto francuskie
- por
- sos chilli
- pasta sezamowa tahini
- sos sojowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz