Kolejna zupa na szybko. Bardzo aromatyczny krem czosnkowo-porowy. To fajny przepis na zimowe wieczory. Można go wykonać na dwa sposoby. Wersja na szybko polega na podsmażeniu głównych składników. Wersja 'slow' polega na upieczeniu warzyw a następnie podgotowaniu ich i zmiksowaniu.
Zaczynamy od pokrojenia pora i podduszenia go na maśle. Do pora dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażamy, aż zacznie się lekko przypiekać, wtedy dodajemy wyciśnięte 3-4 ząbki czosnku i dalej mieszając podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawę "suszone warzywa" bez żadnych konserwantów i ziele angielskie. Zupę zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa.
Pomimo tego, że por jest zielony, krem nabierze brązowego koloru, z uwagi na przysmażone ziemniaki, czosnek i ziele angielskie. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min., a następnie blendujemy.
Krem możemy podać z groszkiem ptysiowym. Najbardziej wyczuwalne smaki to przysmażony czosnek i por. Zupę możemy przygotować też w inny sposób, ale musimy mieć znacznie więcej czasu. W drugiej wersji wszystkie warzywa pieczemy w piekarniku przez 40 min. a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aby potem zmiksować je na krem. Wówczas wydobywamy ciekawy aromat pieczonego czosnku, który całkowicie zmienia swój smak i nadaje zupie słodyczy.
Składniki:
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 3 pory
- 3-4 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- przyprawa "suszone warzywa"
- woda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz