Nazwa 'chłopskie' nie wywołuje u mnie żadnych negatywnych konotacji, po prostu tak mi się skojarzyło, bo główne składniki dania to kiełbasa i ziemniaki. To kolejna potrawa, którą przyrządza się w tempie ekspresowym.
Kiełbasa daje dużo aromatu do sosu, który tworzy się podczas gotowania, więc wybrałam hiszpańskie chorizo, bo jest wyraziste i pikantne.
Na patelni podsmażamy jednocześnie pokrojone w bardzo małą kostkę ziemniaki i
również pokrojoną w kostkę cebulę - a to innowacja!, ale wierzcie mi i
cebula się zeszkli i ziemniaki podsmażą. Trzeba jednak dość często
mieszać składniki, aby się nie przypaliły.
Następnie dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę, która się powinna fajnie
podsmażyć i przy okazji wytworzyć fajny paprykowy sosik. Następnie
dodaję pokrojone pieczarki, pomidorki koktajlowe i coś zielonego.
Najlepszy byłby szczypiorek, ale przyznaję się, nie miałam go pod ręką i
posiekałam groszek cukrowy, który jeszcze znalazłam w lodówce:) To zupełnie inne klimaty smakowe, ale do ziemniaków i kiełbasy pasuje!
Całość mieszamy i doprawiamy jeszcze pieprzem, ewentualnie papryką w proszku, ale wierzcie mi nie będzie to konieczne - chorizo jest jak przyprawa. Na koniec dodaję pokrojony lub pokruszony cheddar.
Składniki:
Porcja dla 2 osób
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- cebula czerwona
- 2 pieczarki
- coś zielonego (szczypiorek)
- pół kiełbasy chorizo
- 6 pomidorków koktajlowych
- ser cheddar
- olej do smażenia
- pieprz i papryka czerwona słodka do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz