Proste, a jakie smaczne - uwielbiam zajadać się pieczonymi warzywami z dodatkiem świeżych ziół.
Wystarczy pokroić ziemniaki w łódeczki, to samo zrobić z czerwoną cebulą.
To dwa z czterech niezbędnych składników
tej potrawy. Oprócz pieczonych ziemniaczków i słodkości czerwonej
cebuli musowo należy dodać czosnek w łupinkach i świeży rozmaryn.
Pozostałe warzywa to kwestia uznania. Można dodać pokrojoną paprykę, cukinię, bakłażan a nawet marchewkę i por. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym świeżym rozmarynem, solą i pieprzem.
Najpierw pieczemy pod folią przez 30 min. w 180 C a później już bez przykrycia, tak aby ziemniaki mogły się z wierzchu przypiec.
Znakomicie pasują do schłodzonego, białego półwytrawnego wina.
Składniki:
(dla 2-3 osób)
- 4 ziemniaki
- 2 czerwone cebule
- 2 główki czosnku
- 1 papryka
- 1 marchewka
- cukinia, bakłażan lub por czy seler
- świeże gałązki rozmarynu
- sproszkowana papryka dla zaostrzenia smaku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz