Do przygotowania 2 kokilek wystarczą 4 jajka. Żółtka ucieramy z szczyptą soli i dodajemy startego sera. Ja użyłam brytyjski cheddar, bo jest znakomity w smaku, wzbogaciłam go odrobiną parmezanu. Masę doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Osobno ubijamy pianę z białek, którą następnie powoli łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wlewamy do wysmarowanych masłem żaroodpornych naczyń.
Suflet powinien nam ładnie wyrosnąć, dlatego nie powinniśmy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Ja piekę go ok. 35-40 min w 180 C.
Do sufletu można dodać także inne gatunki sera np. mimolette. To fajna i bardzo sycąca przystawka na ciepło.
Składniki:
- ser cheddar - ok. 150g
- ser typu parmezan ok. 30g
- 4 jajka
- sól i pieprz
- 2 łyżki stołowe tartej bułki
- gałka muszkatołowa
- masło do wysmarowania kokilek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz