Czas na klasyka teksańskiej kuchni, czyli chili con carne - w dosłownym tłumaczeniu papryka z mięsem.
Uwielbiam pożywne dania jednogarnkowe. Przynajmniej jest mało naczyń do zmywania:)
Podstawowe i niezmienne składniki chili to oczywiście zmielona chuda wołowina, papryka chilli i fasola. Pozostałe składniki to kwestia uznania. Ja przygotowałam wersję z klasyczną papryką, pietruszką i cebulą. Można oczywiście dodać jeszcze kukurydzę lub marchewkę i oczywiście pomidory. O tej porze roku, najlepiej te w puszce - 'pelati'. U mnie pustki w lodówce, tak więc wykorzystałam koncentrat pomidorowy:)
Zaczynamy od pokrojenia cebuli, czosnku i papryczki chilli bez pestek. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy cebulę, a jak już się lekko zeszkli dodajemy czosnek i papryczkę chilli. Następnym składnikiem jest zmielone mięso wołowe. Cały czas mieszając obsmażamy je lekko, tak aby za chwilę dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Jak trochę zmięknie, dodajemy fasolkę z puszki i mieszamy.
Jak już wszystkie smaki się przenikną dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę do rozrzedzenia sosu, razem z jedną łyżką brązowego cukru. Potem siekamy pietruszkę i wsypujemy ją na sam koniec gotowania. Całość doprawiamy jeszcze pieprzem i solą oraz słodką papryką.
Stopień gęstości sosu zależy od naszych preferencji i od tego czy chcemy podać chili con carne z ryżem, czy może jako samodzielne danie.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- puszka czerwonej fasoli
- 2 papryki w różnych kolorach
- papryczka chilli
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
- ok. 0,5 l wody
- łyżka cukru brązowego
- sól i pieprz
- pietruszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz