Czas na szybką sałatkę, w sam raz do pracy. Składa się z chrupiących warzyw i ciekawego dressingu.
Zaczynamy od pokrojenia w słupki marchewki, papryki zielonej i ogórka. Następnie zabieramy się za przygotowanie dressingu, czyli mieszamy w miseczce ocet ryżowy, miód, odrobinę sosu sojowego i sok z cytryny. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru i posiekaną papryczkę chilli.
Do dressingu dodajemy również odrobinę świeżego imbiru, ale nie dużo, bo nie chcemy aby zdominował całą sałatkę. Na koniec sól i pieprz. Całość mieszamy i dodajemy do wcześniej pokrojonych warzyw.
Na koniec dodajemy orzechy nerkowca, albo migdały. Sałatka gotowa!
A teraz uwaga: wersja dla mocno zabieganych, czyli jak poradzić sobie bez przygotowywania dressingu. Wystarczy zakupić, słodko-ostry sos chilli, dodać do niego dosłownie łyżeczkę miodu i całość wymieszać z warzywami:) - jakie to proste!
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 2 marchewki
- orzechy nerkowca lub obrane migdały
- papryczka chilli
- odrobina imbiru
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- łyżka miodu
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- łyżka cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz