Sernik już był, ale z białą czekoladą. Tym razem wersja o trochę innej konsystencji i smaku. Po pierwsze serniczki będą miały specyficzny smak z uwagi na ser ricotta i serek philadelphia, a po drugie będą cytrynowe.
Zaczynam od zmiksowania ciasteczek z czekoladą i 100g masła na spód serniczków. Następnie mieszam ser ricotta z serkiem philadelphia, dodaję cukier i jedno jajko. Całość powinna być bardzo kremowa i delikatna.
Następnie do masy dodaję startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Przygotowuję formę na 6 serniczków i wylepiam spody do serników. Pokruszone ciastka z masłem będą bardzo plastyczne.
Na wierzch wylewam masę i wkładam je do piekarnika na ok. 30-40 min. Będą się piekły w 180 C.
Serniczki będą gotowe, jak na wierzchu ich kolor będzie złocisty. Ich smak jest bardzo interesujący. Nie jest to puszysty sernik, ale raczej taki zwarty i kremowy.
Dodatkowym plusem jest bardzo mała liczba składników, które trzeba przygotować do wykonania sernika:)
Składniki
masa
- opakowanie serka ricotta
- opakowanie serka philadelphia
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 cytryna
spód
- opakowanie ciastek z kawałkami czekolady
- 100g masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz