Dzisiaj lekka i słodka sałatka z groszkiem cukrowym. Do jej przygotowania potrzebujemy delikatną w smaku roszponkę, kukurydzę z puszki, ser mozarella, czerwoną cebulę, czosnek i wspomniany już groszek cukrowy.
Roszponkę opłukujemy pod wodą i układamy na paterze. Czerwoną cebulę drobno siekamy i rozsypujemy na sałacie razem z kukurydzą i groszkiem cukrowym. Ja wykorzystałam ten świeży łuskany i zielony groszek z puszki. Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Układamy na wierzchu sałatki. Na koniec dodajemy kawałki mozarelli. Kluczem do ciekawego smaku sałatki jest słodki dressing przygotowany na bazie musztardy z całymi ziarnami gorczycy, miodu, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i cytryny.
Składniki:
- rozposznka
- mozarella
- kukurydza
- groszek cukrowy świeży
- zielony groszek z puszki
- czosnek
- czerwona cebulka
dressing
- łyżka stołowa miodu
- łyżka stołowa musztardy
- 100 ml. oleju
- 50 ml soku z cytryny
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz