Dzisiaj coś na lunch. Bardzo pożywna kanapka z kawałkami rostbefu wołowego oraz konfiturą z czerwonej cebuli. Świeży kawałek wołowiny siekamy na drobne kawałki. Następnie doprawiamy pieprzem i posiekanym rozmarynem. Całość skrapiamy oliwą i podsmażamy na patelni.
W tym czasie przygotowujemy konfiturę z czerwonej cebuli. Na gorącą patelnie wrzucamy piórka cebuli i posypujemy je brązowym cukrem. Z chwilą gdy trochę się podsmażą, dodajemy łyżkę miodu gryczanego, doprawiamy solą i pieprzem. Z chwilą gdy cebulka się już trochę skarmelizuje dodajemy czerwone wino. Po odparowaniu alkoholu i redukcji płynu powstanie słodka i aromatyczna konfitura, która idealnie nadaje się do kanapek z kurczakiem, indykiem czy właśnie wołowiną.
Przekrojoną, wieloziarnistą bułkę smarujemy dipem z musztardy i jogurtu greckiego, następnie układamy rukolę, podsmażoną wołowinę, konfiturę z cebuli, ser pleśniowy i plastry pomidorów. Kanapkę możemy oczywiście doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Składniki
- podłużna bułka wieloziarnista
- pomidor
- ser pleśniowy
- rukola
- rostbef wołowy
- rozmaryn
- jogurt grecki
- musztarda
- sól i pieprz
konfitura z cebuli
- czerwona cebula
- łyżka miodu
- 50 ml czerwonego wina
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz