Moim zdaniem, to rewelacyjny pomysł na przekąskę. Kusi dosyć ciekawym wyglądem i połączeniem smaków. Do wykonania gruszkowego carpaccio, oprócz gruszki potrzebne jest również cieniutko pokrojone carpaccio z wieprzowiny, które można kupić w każdym większym sklepie lub hiszpańska szynka serrano.
Kluczowym składnikiem będą orzechy cashew, czyli nerkowce, brązowy cukier, miód i oliwa z oliwek.
Zaczynamy od ułożenia cieniutkich plasterków wieprzowiny, które skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy grubo zmieloną solą i pieprzem. Na wierzchu układamy cieniutkie plasterki gruszki, które również skrapiamy oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.
Orzechy prażymy na patelni dodając do nich kopiastą łyżkę cukru, która powinna się skarmelizować i oblepić nerkowce. Układamy je na gruszkach. Ocet balsamiczny mieszamy z łyżką miodu, który powinien mieć rzadką konsystencję. Powstały dressing rozprowadzamy na całym talerzu. Na wierzchu możemy ułożyć kawałki miękkiego sera pleśniowego.
Składniki:
- gruszka
- carpaccio wieprzowe
- nerkowce
- miód
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- brązowy cukier
- miękki ser pleśniowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz