Tym razem ekspresowa tarta. Dlaczego ekspresowa? Postanowiłam przygotować ją na gotowym francuskim cieście. A co! - trzeba sobie ułatwiać życie.
Oprócz ciasta do wykonania tarty potrzebujemy fasolkę szparagową, 2 jajka, żółty ser i przyprawy. Zaczynamy od ułożenia ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę oblepiamy ciastem dookoła tak aby w środku zostało dużo miejsca na fasolkę. Zostawiamy część ciasta francuskiego do ułożenia na wierzchu.
Fasolkę płuczemy w wodzie i obcinamy końcówki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowaną i ostudzoną fasolkę układamy na cieście. Następnie ubijamy lekko jajka dodając do nich pieprz i sól. Całość wylewamy na fasolkę.
Całość posypujemy twardym i ostrym w smaku serem. Na wierzchu układamy cieniutkie paski ciasta francuskiego. Tartę pieczemy w 180 C przez około 20-25 min.
Taka tarta smakuje rewelacyjnie na zimno i na ciepło. Pokrojoną na kawałki można zabrać do pracy zamiast kanapki na lunch.
Składniki:
- ciasto francuskie
- fasolka szparagowa
- 2 jajka
- żółty ser
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz